14 January 2012

EXTRA Vacation Of the Year !




Report Suka Suki Cuti Cuti Hat-Yai Thailand

Assalamualaikum semua! ni first point yang reason2 saye dlm post entri seblom ni ya! *sape2 yang follow la ek? hehe...ce tgk gamba2 kat bawah ni... comel tak? hikhik
Gambar yang bawah ni dkat Khlong Hae Floating Market in Thailand..I've been there already! You?




Well, my father said "this is just an unplanned vacation during school holidays last year".. hihi...maksudnya tak rancang pun lah.. hehehe
Daripada 28hb December 2011 until 1st January 2012 kami sekeluarga ade kat sane...Perjalanan kitorang hanya dgn menggunakan Bus Ekspress Konsortium punya jenama.. hehe...Best bus ni,,seat beso, siap ade Tv - kecik melekat kat kerusi depan - sorang satu..So, takyah nak dongak2 kepala nak tgk Tv depan..hehe..Selimut free sorang satu..*tapi kalau dah sampai kene bagi balik selimut tu.. ape lagi yg free ek? hehehe..semua nak free kan?
Oke lah..nak crita tentang nilai currency Thailand (Baht) dgn Malaysia (RM) ape beza nya? hehe..tak banyak beza pun...memang matawang kita tinggi lagi drpd diorang tapi harga pun lebih kurang ja...Contoh simple lah ek..Kalau kat sini kita kata RM 10 kan? kalau convert duit Baht, jadiknya 100 Baht..haaaa...ada faham? kan x banyak beza tu..hehe Just a simple explaination yah! Further info? Mr, Google ready to help ya!
After that, kitorang sampai dgn selamat di Thailand dalam 29bh December 2011 pagi2..time tu tak byk agi kedai bukak.. hehe...sampai2 awal kitorang check-in dulu hotel nyer..Hotel kami kat Hat-yai. Novotel Centara Hotel...time check-in ni paling kelaka... Masing2 nak speaking lah kan? Sampai org cashier tu pon dah bingung dah..hehe

Mula-mula, time pagi tu, tuk-tuk dah siap tunggu depan hotel..Tuk-tuk ni macam taxi lah kalau kat Malaysia...tapi ni tak pakai ekon, pakai angin semulajadi..nak tawu tuk- tuk? ni diaaa aksi2 kitorang bersama Tuk-tuk.. :)















tulah die tuk-tuk... kecik comey je..tu kalau org berat2 naik memang ternaik la bhgn depan tu..hehe...

Okeyh..kitorang pun naek lah tuk-tuk tu pergi morning market...tambang? 100 baht..
Morning Market ni jual byk barang taw! daripada baju sampai la kasut, souvenier, makanan, huih, juling kot mata *salunyer pompuan lah yang rambang mata..hehe...Jalan punya jalan kami dah terpisah 2 group da...hehe..tapi berjumpa gak dekat satu intersection point iaitu, TEMPAT MAKAN!! haha..biaselah tu kan? kitorang sekeluarga kalau tentang makanan memang instinct sama ja! ngee~~ Petang menjelma *amboi.. Aktiviti kami petang tu, meneroka hotel yg kami duduk tu.. hehehe..Konon nak sehat kan? kitorang swimming , 'gym'ing , gaming..haha..banyaklah.. Malam nyer, kitorang berjalan2 pulak dekat sekitar bandar nye jalan kaki..Cuaca time tu Alhamdulillah baek sgt...Konon nya saye ingat nak klua lepak2 tgh mlm sikit taw, tapi masalahnya biladah aktif sgt ptg nye kan? Tetido lah saye..ehehe..Habis satu hari di Hat-yai..

DAY 2
Esoknnya, 30hb December 2011... Ni hari yang paling best la...hehe...seharian kot tak duduk hotel...balik2 hotel pun terus terjun masuk kolam tak pun, pi gym..hehe...haaa...kalo nak tau, hari ni lah ibu saye masok kolam berenang..salunye dok bilik je sorang2 tgk TV..Kadang2 TV tgk ibu balik..hehehe....Kitorang ade pegi beberapa tempathari ni, tapi kebanyakannya di Songklha la.ni list tmpt nye :

1) Samilla Beach.

  • Kalau lah kamu semua perasan, belakang kami tu ade orang2 berkumpul kan? Mereka tgh tunggu turn ambil gambar dgn mermaid tu...

  • Dekat pantai ni, ada statue berbentuk mermaid tau...colour mermaid tu emas..Dikatakan, mereka bina mermaid ni..and this statue dipercayai oleh penduduk tetap di sini which they believe the ability of this statue to bring them good fortune.. So, sebagai seorg Islam, niat tu kena kukuh ya! ngee~
  • Mae Thorani is the name of this mermaid, a Hindu goddess... This Statue actually is an icon for Songkhla.. Because, we can see this statue in most postcards sold there..
2) Tang Kuan Hill


Okey, tempat ni adalah dekat atas bukit Tang Kuan. Untuk naik ke atas bukit ni, kitorang mesti menaiki mcm cable car lah untuk sampai ke atas...
Kat atas ni, ada terletaknya patung2 Buddha, *mcm kuil la rupanya...
Difahamkan diorg ada buat upacara penyembahan atas ni...
Bila orang nak naik dekat candi dia kat atas tu, kena bukak kasut untuk mejaga kesucian tempat ibadah mereka.
Jadi , sebagai menghormati agama mereka kami pun tanggalkan kasut utk lihat apa yg ade kat candi bahagian atas tu..

Ni lah ape yg saye katakan tmpat suci mereka...
Kalau nak tahu , patung Buddha tu terletak kat depan sekali atas bukit..nampak mcm patung ni sedang merenung/melihat bandar Songklha kat bawah tu..Daripada atas ni memang boleh lihat hampir satu bandar Songklha...

3) Ice Dome.

Oke, Ice Dome pulak! tempat yg paling interesting untuk hari ni...Do you ever feel a temperature below 0 degree celcius or ever less than it?? haha..No need to go till US ? KOREA? to feel the coldness..kat Thailand ada...
Bayaran : mahal sikit lah dalam 1690 BAHT convert duit Malaysia RM 169 kot..Lebih kurang la.
Mereka siap ade bekalkan gloves, baju sejuk tu..


Time tu saye tgh pakai jeans dgn selipar 'Japan' je...*amboi japan! haha...Selipar Japan sampai Thailand tau! So, with that attire, bayangkanlah betapa sejuk nya kaki sebab just pakai selipar ' Japan' tu je.. Adik saye yg laki -faisal- lagi la, seluar pendek lepas lutut + sandal ja! pun dah gigil2..hehe.But, seriously the coldness chills till our bone marrow ya! Sejuk sgt2...
Actually, this is one of the attraction for tourists like us that time.. well, never been to somewhere that colder than ice fridge! ehheIce dome ni kira mcm dalam peti ais lah jugak.. dikatakan, temperature nye adalah -15 degree celcius... this is a building that is kept very cold to preserve the ice...
Sculptors carve the structures to resemble popular buildings around the world..Contohnya :
  • Taj Mahal
  • Kuala Lumpur Convention Centre
  • Ice Slider
  • Sydney opera House
  • traditional Thai structures
  • Thai pavillion
  • Zone of relationship since 35 years Thailand and China.
  • Tatue Merion ( Singapore )
  • Pagoda of 5 levels
  • Parliament buidings ( British )
  • Leaning tower of Pisa ( Italy )
  • Red Square ( russia )
  • Victory gate
  • Ancient Greek

Banyak lagi lah..nak tgk keindahan nye you better go there!
Not just that! also have ice slides decorate with neon light , animal and nature scenes
Banyak lah, dan kalau nak tahu, tempat ni sgt2 lah sejuk..Walaupun kitorang dah pakai baju tebal tu pun, tapi tahap sejuknya mcm dlm peti ais...Tapi kalau nak diikutkan, tempat ni memang mcm peti ais pun, cuma dia besar je supaya byk ukiran dpt dibuat..Tapi memang tak puas lah bergambar dalam ni...Sebab keadaan terlalu sejuk so, sgt terhad masa kami nak snap picture banyak2...Tapi takpe, Kami dah pergi daaa...Anda bila lagi?? * promote Ice Dome Diorang sikit k! :)




banyak lagi gamba2 kami dalam ice Dome...nanti2 saye rajin saye upload InsyaAllah.. :)
Dah habis la hari kedua!! hehe

DAY 3
Haaa....selamat datang hari ketiga! hehe...Hari ni kitorang dah rancang nak pegi Hat Yai Municipal Park dengan Khlong Hae Market....Nanti crita ape benda la dua tempat tu ek? haha
1 ) Hat Yai Municipal Park

Sebenarnya, municipal park ni dekat je dgn Ice dome yang saya pegi hari kedua tu..Tapi sengaja pegi asing2..hehe... Pagi2 lagi dah ready dah nak pegi Municipal Park ni sebab ape, daripada bilik hotel kitorang lagi dah nampak dah Municipal Park ni..ianya still terletak di atas bukit....
nak crita la satu perkara , kami naik bukit ni JALAN KAKI!!! Awesome takkk?? haha...well, actually boleh naek kereta OR tuk -tuk..tapi yala , kami kan tourist...hehe.. bayangkanlah kami berjalan kami naek bukit sepanjang 4-5 km kot.. kalau jalan lurus mungkin boleh larat lagi..ini, dgn bengkok2 nya mendaki pulak tu..haha..Stamina dgn semangat rohani kena kuat la...Sampai2 je atas serbu kedai beli air... hehe... ni lah antara ekspresi sekeluarga time berjalan... hehe



hehe..lihatlah jarak antara kami...Depan sekali tu ada dua orang Syahirah dgn faisal . . Yg ketiga tu Babah le...Yang paling nampak ni ibu saye! yang saye ni? ? haha..yang penangkap gambar ni la... Nak tau knp saye blkang?? sebab nak guard ibu tu haaa...sebab tu jarak saye dgn ibu tak jauh kan kan kan?? hahaha... time ni sebenarnye time turun bukit tu...naik bukit ?? ni ha..


Dari kiri : saye dgn rasa kepuasan , Sya , Faisal dgn tak da perasaan nya , ibu tak tentu hala dah..hehe

okey2..sesampai nya kami kat atas ni , kami terkesima tgk tugu gajah ni :






Dan suasana di atas yang mcm ni :

Rupa rupanya mereka semua ni sedang sembahyang...Ini merupakan kuil atau tokong mereka lah ni...Kami cuma melihat sahaja perbuatan mereka tapi tidak mengikut serta tau! Ni kira macam org putih melawat Masjid Putra, Putrajaya lah..Mereka menghormati tempat ibadah kita kan ? jadi, kita pun kena lah hormat mereka juga.. :) So , lepas break - minum air kola++ dgn KIT KAT seorang sebijik - kami decide pulak nak naik cable car utk ke municipal park di seberang gunung sana...Tapi kami pergi 3 beradik je timenaik cable car ni sebab jimat..pergi ramai2 pun takde ape pun , just ade patung buddha ni saje :


hehe...sepanjang perjalanan naik car cabel :




Before cabel car gerak muka steady je kan ??





Ni ape yg kami nampak dari atas cable car :





Bila cable car dah jalan ?? hehe
Kegayatan pun menyerang! :)
Diorang berdua ni tgk belakang sebab time ni cable car tergegar sikit sebab mungkin tukar 'tiang' laluan cable tu..Gegar lah jugak! haha..


Sampai2 je ini lah yg kami lihat :



Banyak loceng bergantung kat kawasan ni..even kat pondok ni pun ade loceng tergantung diatas nya..nampak tak ??



dan beberapa patung Buddha yang lain :


Sebenarnya ada lagi satu patung Buddha kat bawah nyer,tapi kitorg tak turun la sebab masa amat2 mencemburui kami hehe :




kat atas ni , kami ada buat video jugak , tapi x payah post lah kan?? ehehe...At this moment, awan dah mendung tau..Angin sangat kuat dan sejuk -kat bukit kan? - hehe...So, we se-family rushing turun bukit balik utk kembali ke bawah...Tapi on the way turun pun dah menitik2 dah gerimis2 comel atas kepala kami , tapi kami still jalan mcm biasa means tak lari pun sebab jalan nya berlumut..So , it is better we walk slowly daripada jatuh tergolek2 and it is vey risky and dangerous..And another fact is , kalau time hujan , better jalan daripada lari ke tempat yang teduh...Sebab ape, org yang berlari tu lebih basah means kena hujan daripada yg berjalan ni tadi tau ! Tak pcaya? Pegi tanya Mr Google Handsome kita ya! hehe...* just a simple fact for ya!

Alhamdulillah sampai bawah dalam sejam lebih je kot...yelah kan, dah menurun laju lah sikit pergerakan nye.. hehhe..sampai2 je kat bawah , cari Tuk-tuk then go back to our hotel..
Sampai2 hotel , adik2 dah ngajak mandi swimming pool dah , tapi time tu saye tgk katil tu lebih nikmat daripada kolam..hehehe... Rehat untuk beberapa jam then, kami pergi.....


2 ) Khlong Hae Floating Market

Haaa...ni kira dah klimaks lah percutian kami... Sebab esoknya dah nak balik ke negara tercinta pulak..hehe....kami pergi floating market ni guna kereta sewa yang kami sewa time 'Day 2' punya jalan2 tu... Tambang pergi tempat ni adalah 800 Baht daripada hotel kami..Dalam setengah jam dah sampai...sampai2 je saya kat sane , saye carik sungai yg ade floating market tu... hehe...tapi market tu kedalam sikit la...kena jalan kaki sikit...
Inilah die floating market nya!

meriah kan? haaa...kalau perasan saye ade dalam gambar tu - oke tuka topik -hehe
Well , mereka ni semua jual makanan yang sedap2!! kami satu family , beli macam2 jenis makanan lepas tu kami kongsi makan sama2..Ambil pengalaman makan makanan yang tiada di Malaysia but , watch out! Mesti yg halal punya oke! Coz ade jugak yang jual mknn berasaskan pork tapi 1 ,2 kedai je lah..mostly muslims food... Kalau korang perasan kan, time ni , penjual2 ni dressing in their traditional outfit tau sebab mungkin merupakan satu adat di negara ni...ada penjual yang pakai pakaian mcm ahli sihir , dayang2 raja , mcm2 lah..yang paling kitorang terkejut bila tgk yg mcm witches la..memang sebijik sangat2..ingatkan org yang pakai pakaian tu memang betol2 ahli sihir tau...but then we realise ada lagi org yang pelik2 pakaian nya..hehe

Well , ni lah antara gelagat kami kat sini ya! :


nak tunjuk korang sesuatu tau :


Nampak tak ape bende tu?? hehe...this is a fried insects , worms etc...ermmm Yucks!
hahaha...kami first2 tak perasan tau ape benda ni -bukan dekat sampan2 tadi tau! - bila tgk memang rasa geli-geliman hehehe...tapi bende ni kat Sarawak pun ada...apa namanya ye lupak dah ku...haha...siap ditumbuk2 lagi ulat2 tu tau...lagi la geli nak mkn...tapi mereka boleh mkn..Sgt awesome! hehe

Alhamdulillah dah nak abis hari ke tiga dah..Malam nya kan ada sambutan Tahun Baru kan? biaselah, bercadang nak round2 sekitar tmpt terdekat dgn hotel2 tau , tapi tertidur jugak akhirnya....Lagipun cuaca sangat2 tak mengizinkan..hujan yang lebat sgt merencatkan program sambutan tahun baru mereka...tapi mereka still main bunga api...dalam tepat pukul 12 tgh mlm tu, dah terdgr dah bunyi letup2 kat luar..aku bangun then pegi jenguk luar tingkap...memang banyak lah orang maen bunga api...sebab bilik hotel kitorang tingkat sebelas tak salah memang nampak hampir semua la..hehe..*sempat ambik video you! Selamat Tahun baru! :)

Hari nak balik suda !!
Alhamdulillah, kami bangun awal2 semua siap2 kemas2 apa yg patut dan check out hotel awal sebab nak pergi breakfast dulu sebelum naek bus balik Malaysia yang dijadualkan sebenarnya pukul 9 pagi...

Breakfast mode pagi2 dan still hujan yang tak berenti since semalam tau!

tepat pukul 0845 kami dah terpacak depan tmpat menunggu bus tu...
pukul 0930 pagi kami still menunggu if kalau kalau bus dah sampai.. But then, still belom..
Kami dah risau dah time tu sebab dah dgr ura ura daripada pengurus bus tu sendiri yang bus sangkut kat banjir di border Thailand-Malaysia tau...Orang tu cakap dah nak paras2 pinggang dah..hurmmm..first2 tu driver kata perjalanan hari ni batal tau...siap suruh amik duit balik..tapi ayah saye tak tukar pun duit tu...sebab driver tu kalau dah reda sikit, bole sambung perjalanan..Mungkin time tu Allah tunjuk itu jalan yg terbaik kan? So, driver bus bawaklah org2 yang belum tukar tiket2 mereka kpd duit pergi ke tmpat yang selamat..Katanya tempat tu tinggi sikit daripada daerah lainnya...dekat2 dgn perhentian bus Hat-Yai... Time tu baru lah rase safety sikit...sementara nak tunggu hujan reda * sangkaan yang sgt2 meleset.. hehe, kami pergi makan2 dulu..alas perut la utk tgh hari coz takot kedai byk tutup...time tu kami dah decide untuk stay lagi semalam di Thailand tau memandangkan hujan still tak berhenti ditambah pulak dengar cerita pak cik driver tntang suasana banjir kat border tu, amat me'nervous'kn tau!

Tapi, Alhamdulillah , Tiba2 ade la satu lori kecik lalu tepi kami..rupa rupanya itu lori syarikat bus tu...menyampaikan berita gembira..Kami dibenarkan menyambung perjalanan kami..
Masa tu syukur sgt2 dpt berita mcm tu. Dalam kepala saya b4 brita baik ni kan :
  • Terpaksalah aku cuti hari Isnin ni - Dalam hati dah resah tau sebab hari Isnin tu pulak banyak amali ( fizik dan kimia )..Sayang betul x dpt buat sama yang fizik tu sebab yang kimia dapat ganti.
  • Terpikir tntg assignment yang tak complete2..konon b4 cuti dah rancang macam2 tapi..hehehe
  • saye dah terfikir da, mcm mane kalau hujan berlarutan sampai 2,3 atau mungkin beberapa hari lagi?? macam2 dah dalam kepala aku tu
  • memikirkan format nak buat MC letter utk lecturer..maklumlah since standard 6 habis dah lama tak buat Formal Letter..hehehe
Tapi bila dah dgr berita ni , semua tu hilang da... Perjalanan kami time tu tersasar dah daripada pukul 0900 mulanya but then pukul 1300 a.k.a pukul satu masa Thailand baru start perjalanan pulang kami...Tapi sepanjang perjalanan yang sukar untuk menempuh banjir tu kami diberi lagi beberapa dugaan ..Antaranya, suasana banjir yang dah terok dan terpaksa kami lalui *actually bus lalui.. :) ni gambar2 nya :

Sangat terok ade satu tempat tu saye tgk ade satu terusan ataupun sungai kot, dah sebijik mcm laut dipukul ribut... air dia tak habis2 melimpah.. Yang saye tau , di Thailand ni memang kerap berlaku banjir ni sebab sistem perparitan yang tak berapa sistematik...Dugaan datang lagi apabila bas yang kami naiki terlibat dalam accident bergeser dgn sebuah lori... calar sikit lah belakang bus kami...Tapi cuma satu insiden kecil...Tidak berlaku apa2 yang buruk pun tapi yang pastinya membantutkan lagi masa perjalanan kami..

Dan seterusnya, perjalanan balik kami diteruskan..Bila dah lepas border Thailand baru lah lega sikit...rasa berat jugak sebab cuti dah nak abis..Tapi saye fikir daripada terperangkap dlm banjir di negara org kan? Susah hati pulak orang Malaysia nanti...Tak pasal2 masuk TV berita Thailand...heehehee..
Alhamdulillah dalam sekitar pukul 0200 pagi waktu Malaysia baru lah sampai di Pudu...Satu lagi dugaan kan? Pukul dua pagi LRT dah tutup! hurrmmm...time tu tercengang jugak lah kan, Time ni lah nampak bandaraya KL still meriah dgn kereta yg tak putus2 round bandar KL walaupun kedai banyak dah tutup..hehe...
Singgah kedai mamak jap, semua muka penat je...tapi, muka ngantok2 mcm tu pun saye boleh lagi order mihun goreng mamak tau! hehe
Lepas mkn, duduk2 kat sekitar luar Bus Stand Pudu...Still memikirkan jalan terbaik buat kami sekeluarga untuk malam tu...Time tu ada pulak seorang pemandu teksi Melayu offer kami balik Putrajaya dgn tambang RM 60... Lega rasa..Naek teksi...badan Penat suda...
Sampai2 rumah, jumpa bantal jumpa tilam apa lagi dah tak pikir ape lagi..tidur terus...
Begitulah perjalanan cerita kami sekeluarga ke Thailand sempena Tahun Baru 2012..
Bagi saye, percutian ni sangat2 menyeronokkan sebab ape?
  • sebab saye dapat banyak knowledge tntang Thailand...Serba sedikit budaya simple penduduk Thailand...
  • Dapat melihat tempat suci org Buddha..
  • first time rasa banjir tu mcm mane...dah pulak di negara orang...
  • Yang paling penting, pengalaman yang tak dapat dilupakan bersama keluarga tercinta

Sekian, itu sahaja pengalaman yang saye sekeluarga dapat kongsikan...


Disediakan oleh ,





1 comment:

khairulazwa@blog said...

waahhh!!!!.....untung lah dapat pegi hat-yai....hehehehe...mana sourvineer saya???....@_@