06 April 2012

Maksud peribahasa " Melepaskan Batuk di Tangga"


Hai ! Alhamdulillah , saye dikurniakan 'mood' untuk update belog ! hehe ..
*tgk tajuk tgk tajuk !
Okelah , bukannya apa .
Hari tu ada la bersembang dgn kawan2 ni terkeluar pulak peribahasa ni.
Mungkin ada certain org tak tawu maksud sebenarnya apa kaitan batuk dgn perbuatan yang dimaksudkan.
Oke , let us begin with the real meaning ,

Melepaskan batuk di tangga
bermaksud
seseorang yang melakukan kerja dengan tidak bersungguh - sungguh

Batuk di dalam peribahasa ni sebenarnya bukan di eja mcm ni .
Asalnya di eja mcm ni >> BATOK

Oke pernah dengar tak batok tu ape ? kalau BATUK kite memang dah tawu kan ?
*saye tgh batuk batuk sekarang sejuk kot ! -ngengada- =.='



Kalau orang dulu dulu , mereka panggil penyeduk atas ni sebagai BATOK . Orang sekarang namanya GAYUNG / GAYONG kan ? lebih kurang ni lah die !
Kalau nak tawu , org dulu dulu akan letak sebuah tempayan di depan rumah dipenuhi dgn air
* air kat kampung kampung mesti sejuk sejuk kan ? hehehe
Sebelum masuk ke dalam rumah , cuci kaki menggunakan air dalam tempayan tu dengan menggunakan batok tu . Biasa la , org dulu kadang kala balik kerja -berkebun , bertani , berladang , berniaga - balik balik kaki kotor kan ?

Dalam erti kata lain , kalau kita dalam keadaan rushing time tu , mesti kita basuh kaki ala kadar ja... macam kena tak kena ja kan ? haaaa.... mcm x bersungguh sungguh la kiranya.
So, itu lah kaitan BATOK dalam peribahasa ni .

Korang dulu time first time dengo peribahasa ni mesti ingat batuk yang uhuk uhuk tu kan ?


sebenarnya TIDAK ye ! hehehe ...



No comments: