22 March 2013

Part 1 Trip to Indonesia - Bandung Jakarta


Alhamdulillah , kami sekeluarga diberi lagi peluang untuk bercuti , melancong bersama sama ke Indonesia pula untuk kali ini. Destinasi kali ini adalah ke Bandung dan Jakarta. Untuk aktiviti tahunan keluarga kali ini , saya perlu banyak buat kerja sikit.
* kerja apa ?
Bagi surat pelepasan kepada dekan dan lecturer , mintak kebenaran bercuti ! Al maklumla , bercuti negara org. Kena bagitawu dulu , baru boleh cuti - cuti. Yeay !

Everything going very smoothly. Great shopping time , enjoyable visiting moments , friendly indonesian people , and very valuable experience in Indonesia I will never forget !

Ceritanya bermula pada 12.12.12.
*cantikkan tarikh ?
Awal pagi kami dah berangkat ke LCCT. Flight AirAsia kami dijadualkan pukul 7 pagi macam gitu. Dan sampai ke Airport Soekarno - Hatta di Jakarta dalam lebih kurang pukul 0930 pagi waktu Malaysia lagi time tu.


Time ni dah dalam kapal terbang. Adik saye tekun sangat baca safety precaution card. Saye dah boleh hafal dah stewardess tu punya demo safety tu ha. 

*belum tuka masa lagi pada jam time tu :)
Kalau nak tawu , waktu Malaysia lebih cepat satu jam berbanding di Jakarta.

Sampai sampai di Jakarta saya sendiri istiharkan diri sendiri sebagai millionaire !
*bangga*

Dah sampai Airport Jakarta , kami sewa satu teksi kaw kaw punya untuk pergi ke Stasiun Gambir. *ejaan dan pronounce die memang sebijik mcm tu ye !


Ni teksi kami. Sonata Hyundai.
Kat Malaysia orang kaya pakai. Kat indonesia , jadik teksi laaa.

Perjalanan kami dari Airport Jakarta tu tadi hingga ke Stasiun Gambir ni memakan selama 2 jam tau ! Sebab seperti yang kita tawu , bandar Jakarta memang terkenal dgn macet nya.
Macet = traffic jam , sesak
This is what they called macet


Nampak tak depan tu kereta Vios biru ? Itu adalah teksi berdaftar. 
Namanya Blue Bird. Sesak jalan di Jakarta tu mcm gini lah rupanya. 


Dalam kereta , byk aktiviti harian orang Indonesia yang kami nampak.


Dah sampai Indonesia , kita baca la newspaper Indonesia !


Kepadatan penduduk , kalau nak tahu , rumah diorang ni tak mcm di Malaysia. Di Malaysia banyak perumahan. Indonesia tak. Rumahnya kalau kecik , kecik yang amat. Kalau besar , die la yang paling besar dlm tu. Surau - surau dan masjid pun semua bersempit di celah celah yang muat. Ni baru sikit. Ade yang lagi padat dari ni taw !  


Oke kalau nak cerita tentang kereta ,  kereta yang paling common la jumpa disini ialah Avanza dengan Innova. Memandangkan Indonesia tiada kereta kebangsaan *mcm kita ada Proton , So, byk lah kereta import sini terutamanya Toyota. 


Kami nampak wisma ni ! Sleepyyy Krohh krohhh 




Ni rate harga naik keretapi. Kalau foreigner mcm kami , kena tunjuk passport. Lain harga tau foreigner ni. Die tawu kita jutawan Indon ! 
Beli tiket 5 orang ke Bandung ya pak ! :)
* try to speak Indonesia but I know , it doesnt seems alike.

Perjalanan dari Stasiun gambir ke Bandung ni ambil masa dalam 6 jam jugak la. Sampai2 bandung dah petang pukul 0330 ptg waktu Bandung ! 

Bandung Mari !!!


Okeyhh , now , heading to our hotel , Aston Tropicana


Hotel kami ni memang boleh dikatakan centre untuk ke semua outlet tau ! Depan depan hotel je dah ade berpuluh puluh outlet seluar jeans. Jalan sikit ke depan dah jumpa Cihampelas walk.

Rehat rehat dalam stgh jam gitu , terus jalan jalan kat bwh. Tgk tgk jeans. 
*pergi negara orang takkan nak dok bilik ja kan ?

13 December 2012

Kami dah deal dengan sorang 'tourist guide' cincai punya nama die Pak Yaya. 
Sewa kereta + pemandu skali untuk bawak kami jenjalan Bandar Bandung ni.
Tempat wajib bila dah sampai Bandung ni mestilah Tangkuban Perahu !
Lepas breakfast di hotel , kami terus ke Tangkuban Perahu. Perjalanan dari hotel ambil masa dalam 45 minit ke satu jam untuk sampai ke atas sana. 



Jom siap siap gi jenjalan yuk yuk

On the way nak ke Tangkuban Perahu , kami lalu depan Agnes Monica yang berada di Bandung. 



Makin naik ke atas terasa sejuk ja badan ni. 
lebih sejuk dari Genting tau !

Tanah di sekitar ni memang subur. Kalau tanam ape je mesti hasilnya manis dan segar2 belaka. Sebab , tanah ni tanah bekas gunung berapi.. Kalau nak tawu , strawberi yang korang selalu makan dekat Cameron tu , kat sini rasenye manis tanpa ade rasa masam ! Memang sedap ! 

Oke dah sampai atas ! Kami diantara orang yang terawal sampai atas hari ni. 
Tips dah sampai atas ni : Ignore je kalau ade org jual barang or whatsover. Sebab kalau anda layan , dan tak membeli brg diorg , diorg akan ikut korang sampai atas. So , better ignore than tegor ye !

Ini antara pemandangan indah di Tangkuban Perahu 


Belakang tu kawah yang masih hidup tapi pasif. Memang bau belerang je kat sini. Kalau nak tawu , time ni memang sejuk sgt. Dah rasa mcm kat Chiangmai. 


Oke , yang dikatakan Tangkuban Perahu ialah Perahu yang terbalik atau tertangkup. Gambar atas ni ialah kawah gunug berapi tu , apa yang dikatakan perahu terbalik ialah yang ini , 


haaa , nampak tak ade satu garisan mendatar serupa perahu terbalik tu ? Itu lah die. Ade kaitannya dengan cerita dongeng. Pernah masuk cerita petang2 cuti sekolah TV3 tu. *haaa , pegi godek cerita dongeng tu seniri

Nak bagitawu , kat Tangkuban Perahu ni je , saye dah borong Beg Kulit Ular Asli ! Antara borongan kami sekeluarga ialah 
  • 5 kotak stawberi dan blueberi
  • Dompet kulit ular asli !
  • Tasbih batu kawah gunug berapi ni
  • Key chain Tangkuban Perahu batu kawah asli.
  • Adik saye beli cermin mata (*_*)' 
  • yang lain tak ingat :P
Seterusnya kami pergi ke kolam air panas Ciater.
Tujuan pergi ke sini , nak rendamkan kaki adik saye yang gatal2. Siap letak belerang lagi kat kaki die tu. 


Waktu ni baru ja lepas rendamkan kaki kat kolam panas kecik tu. 
Kecik kecik lagi panas taw ! kaki saye after 15 minit rendam dari putih terus merah taw ! Air panas die bukan air panas biasa , die ade molekul lain yang buatkan die berkhasiat sebab air dekat gunung berapi kan. 
But seriously , after rendam , badan terasa ringan !
- bukan kurus ya ringannn -

Okeyhh , dah bertangkuban perahu , dan berciater air panas , dah tiba masanya carik tmpat makan ! Ramai org suggest Kampung Daun. Tapi bila fikir balik ramai yang pergi situ , mesti order lambat , dtg mknn lambat. Tapi diorg kata situasi nya memang mcm makan dalam hutan. Suasana hutan i mean. Calm , with the splashes of waterfall , sound of crickets , dan tak ketinggalan bunyik perut sendiri. Diorg kata makanan paling awal pun 30 - 45 minit baru sampai. 
So , we ended up makan kat Ampera


Nampak tak merah2 tu ape ? WOW , itu la yang tip top kat sini !
This is our another dishes




Ulam ulaman yang superbbbbb segar dari ladang

Oke , sebenarnye kami makan dengan lauk ayam goreng. It is not fried chicken yang salu kita mkn. Kita panggil ayam kampung. Sekor pun tak cukup untuk kitorang. Tapi nak bitaw , sambal cili die tu memang sedappp !

Lepas makan makan , kami pergi ke Pasar Baru. Pasar Baru ni boleh dikatakan tempat shopping pompuan la. 
Telekung , kain pasang , Jubah , Kain Sarong , Beg tangan , Kerepek , Batik , Swimming Suit , Jeans jgn lupa ! 
Pasar Baru ni pada sape2 yang belum tawu , ade 8 tingkat. So, memang jenuh nak travel semua tingkat. Bayangkan sampai kitorg lupa mana kereta sewa kami tu di parking. Memang awesome barang2 nye. 
Kat sini nafsu kena tahann !
Tak caye , girls tgk ni !


Oke obral tu maksudnye LELONG ! 
Tapi memang murah .
Jom main interpolasi harga
Rp10000 = RM3.25 
Kalau Rp 15000 ? Rp 20000 ? 
Boleh angkut satu van taw. hahaha


Toko tu maksudnye Kedai ye ! Memang mcm mcm telekung die jual. Kaler pun melebih2 sampai takde mood nak beli. hahaha




Ni baru satu bahagian tau. Banyak lagi gerai2 kecil yang memenuhi bangunan 8 tingkat ni. Nak tawu ? Try la cuti cuti sini *promote Bandung you !

Petang nye kami pekena sup lutut tak salah namanya. Ke sup ekoq. 
Tgk perbandingan ni !


Kalau anda nak tawu , mangkuk saye yang belah kanan , dan yang belah kiri adik saye punya. Sape punya lagi pekat hitamnya? wow , seriously sangat pedas. Salu kalau mkn kat Malaysia , letak 2 sudu baru pedas. Sampai Indonesia pun terbawak. hambeekkk... Air 2 gelas tak cukup derrr. Memang gempak pedas die. Salute ! 
Tapi geli makan lutut. hehehe


Tapi round2 Pasar Baru tak lama. Sebab kami semua berkejar nak solat. So , balik awal ke hotel. Malamnya , kami lebih kepada aktiviti santai. 
Saye nak santai ? haha. 
saye pergi berjalan2 ke Cihampelas walk la 
*I kaki jalan ? You ade ?!



Cihampelas Walk waktu malam. Kedai suma tutup awal. yang bukak lampu ja. 
Sempat la kami beli coolblog versi Bandung



Rappan tu haa. Yang sebelah kiri tu Teh Botol. 
Ramai org recommend minum air teh botol ni. Only in Indonesia ja ada. 
Rasanya mcm teh cina tapi manis sikit la. 
*belakang tu air suam free hotel bagi.

Saye rasa cukupla Part 1 Trip to Indonesia untuk malam ni. In shaa Allah , ade masa adala part 2 , 3 , 4 ye ! 
Pengalaman sendiri ni ! 
Alamilah sendiri yeahh !
Assalamualaikum :)
































1 comment:

Anonymous said...

assalamu alkum,, blok nya bagus.. sy numpang baca2.. salam sayang sm semua n teman2 malaysia.. sy dari kalimantan..